fredag 25. november 2011

Publisering av bilder

Dersom jeg ønsker å publisere et klassebilde for eksempel på skolens hjemmeside, er der visse forhåndsregler jeg må ta hensyn til, i forhold til det norske lovverket. For det første må jeg kontakte fotografen og be om tillatelse til å publisere bildene offentlig. 


43a. Den som lager et fotografisk bilde, har enerett til å fremstille eksemplar av det, enten det skjer ved fotografering, trykk, tegning eller på annen måte og gjøre det tilgjengelig for allmennheten.

Eneretten til et fotografisk bilde varer i fotografens levetid og 15 år etter utløpet av hans dødsår, men likevel minst 50 år fra utløpet av det år bildet ble laget. Har to eller flere eneretten sammen, løper vernetiden fra utløpet av dødsåret for den lengstlevende
(Url 1).


Man skal alltid være veldig forsiktig med å publisere bilder av barn på internett, for man må huske på at selv om de gir sitt samtykke, vet de ikke alltid konsekvensene av at bilder blir publisert og søkbare for alle. Derfor er det laget en lov om at også foresatte til barn under 15 år må samtykke (Url 2). Samtidig vil det være min oppgave å sørge for at både barna og de foresatte blir godt informert om hva de gir sitt samtykke til (Url 3).

En skole som for eksempel offentliggjør klassebilder på sine hjemmesider, kan bare gjøre dette dersom det finnes et uttrykkelig samtykke er innhentet fra alle de avbildede, og fra deres foresatte dersom elevene er under 15 år (Url 4).

Hva om jeg så ønsker å fotografere og publisere bilder av elevene mine i læringsarbeidet, eller når de er ute på tur? Der finner man litt andre regler. Dette blir omtalt som situasjonsbilder av datatilsynet. Her trenger man ikke samtykke, fordi det er situasjonen eller aktiviteten som er formålet, og ikke personen på bildet. Derimot må man ta hensyn til at dette er harmløse bilder for de som er avbildet. Her må man bruke sunn fornuft! Det er i orden å publisere bilder fra juleforestillingen eller skogsturen, men det kan derimot virke krenkende for den avbildede dersom de for eksempel er i fjæra og bader (ibid).

Du kan lese litt mer om opphavsrett og personvern i dette blogginnlegget, som også inneholder en kommentar fra meg. Blogginnlegget er ikke primært rettet mot fotografi, men tar også for seg lover i forhold til film og lyd. 


____________________________________________________________
Url1: Lovdata (2009, 28. desember). LOV 1961-05-12 nr 02: Lov om opphavsrett til åndsverk m.v. (åndsverkloven). Hentet 25. november 2011 fra http://www.lovdata.no/all/hl-19610512-002.html#43

Url 2: Datatilsynet (s.a). Samtykke frå mindreårige. Hentet 25. november 2011 fra http://www.datatilsynet.no/templates/article____892.aspx

URL 3: Datatilsynet (2205, 10. februar). Samtykke. Hentet 25. november 2011 fra http://www.datatilsynet.no/templates/article____876.aspx

Url 4: Datatilsynet (2008, 4. mars) Bilder på nett. Hentet 25. november 2011 fra http://www.datatilsynet.no/templates/article____881.aspx

2 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. "Et bilder sier mer enn tusen ord" og jeg mener at som lærer må du alltid bruke sunn fornuft når du skal publisere bilder tatt i skolesammenheng. I den forbindelse er det viktig for skolene å lage en god samtykkeerklæring som dekker alle områder - film/bilde/lyd.

    Nettvett.no har en fane som heter personvern. Her finner du informasjon om hva du har lov til dersom du vil publisere bilder, lyd eller film på internet.

    Her tar de opp noen punkter du bør tenke over før du publiserer bilder på nett:

    * Hvem ser bildet mitt
    * Personvern
    * Tillatelse/samtykke
    * Hva er situasjonsbilde/portrettbilde
    * Åndsverkloven 45c

    SvarSlett