mandag 26. mars 2012

Furten får venner


Denne animasjonsfilmen har utgangspunkt i et samarbeid med Herold Kråkenes. Vi benyttet oss av Google Docs som arena for samarbeid og samskriving, der vi hadde idédugnad rundt synopsisen.  En synopsis er en kort tekst der man beskriver hendelsen, og vi diskuterte rundt disse punktene for å kunne sette i gang med manus på hver vår kant.
  • Synopsis: Kort tekst der man forklarer idèen
    • Premiss (påstand):
    • Pitch:
      • Hven skal filmen handle om?
      • Hva er problemet?
      • Hva nytt og uventet skjer?
      • Hvordan blir det løst?
      • Hvordan ender det? (Bjorøy, 2012, s.9)
Grunntanken var at vi skulle lage en reklamesnutt ut i fra påstanden om at folk ikke smiler nok. Filmen skulle handle om en som er sur og dermed har mistet vennene sine. I stedet for at vennene blir sure tilbake, kommer de smilende og får med seg den sure igjen. Han begynner å smile igjen og han får vennene tilbake. Videre kom vi frem til at moralen skulle være ”smil og vær glad for hver dag som går, så skal du se hvor mange venner du får.”.  Etter dette gikk vi til hver vår kant for å skrive manus, da vi syntes det kunne være spennende å sammenligne produktene i ettertid ut i fra samarbeid i startfasen.

Etter at manus og manustegninger var på plass, fant jeg det overflødig med dreiebok for denne animasjonen. Manus ble skrevet i Celtx, og manustegningene ble laget i Word. Tegningene til selve animasjonen bearbeidet jeg i Adobe Photoshop, noe som forenklet prosessen. Man trenger ikke Photoshop for å gjøre det på denne måten, men man må bruke et bilderedigeringsprogram der man har mulighet til å jobbe i flere lag.  Bildene ble satt sammen i iMovie og musikken spilt inn i Garageband. 

Manuset mitt kan du lese her
Skjermkutt av bildemanus kan du se her
Noen av arbeidstegningene til animasjonen kan du se her


________________________________________________________
Bjorøy, Kjartan (2012) "Samansette tekstar-1 våren 2012", Høgskulen i Volda: Leksjon i DKL102

1 kommentar:

  1. Hei Margit Eline
    Veldig fin animasjon du har laget ☺ Smil til verden og verden smiler til deg er det noe som heter. Jeg tror helt klart det ligger noe i det.
    Det kan nok være lurt å samarbeide med andre om ideer til hvordan animasjonen skal bli. Da får man utvekslet litt tanker og ideer og man kan sammen finne frem til en lur vei å gå. Jeg syntes det var morsomt å se hvor forskjellige animasjonene deres ble, selv om dere på mange måter hadde et likt utgangspunkt til å begynne med. Det sier noe om hvor ulike vi mennesker er og hvordan vi oppfatter ting rundt oss ulikt. Dersom man gir en klasse på 15 elever en oppgave der de skal lage en animasjon ut fra et gitt tema og et manus, er jeg sikker på at man hadde fått 15 ulike animasjoner. Det er viktig å la elevene få prøve seg frem og la de få utfolde seg på ulike måter. Jeg er sikker på at man hadde sett ellers så skoleleie barn og unge blomstre dersom de hadde fått lov til å jobbe med sammensatte tekster. Det er en annen måte å jobbe på og det gir inspirasjon. Man må ikke la undervisningen være lik hver eneste dag, uke, måned og år. Variasjon er viktig for å favne om alle de ulike typene elever man har. Ingen er like og alle har en læringsstil som passer dem best. Tommel opp for arbeid med sammensatte tekster!

    SvarSlett